tisdag 8 mars 2011

Alla dessa resor. Carl Bildt - EU´s utrikesminister?

Carl Bildt är på många sätt en mycket säregen politiker. Det jag vet finns tex ingen politiker i världen som så intensivt förmedlar vad han gör och hur han tänker, till omvärlden. Sedan åtskilliga år skriver han flera gånger om dagen på sin blogg " Alla dessa dagar". Men för att även de i världen som till äventyrs inte förstår svenska skall få veta vad han tycker och var han är och vilka han träffar, twittrar Bildt sedan en tid tillbaka också på engelska.
Jag känner Carl Bildt sedan lång tid tillbaka. Jag har intervjuvat honom åtskilliga gånger för TV och lett olika övningar där Bildt varit primus motor och även träffat honom då och då privat, bla på flygresor i regeringsplanet.Han är en av de få politiker som faktiskt verkar vara samma person i de mest skiftande sammanhang. Självsäker, lätt arrogant, självironisk ibland, mycket humoristisk,charmfull, medialt smart och ytterligt kompetent och kunnig inom utrikes- och säkerhetspolitik. Vid det här laget har han ett kontaktnät på toppnivå runt om i världen som få ledande internationella politiker. Att döma av hans blogg är han mycket sällan i Sverige och på UD, där han ju faktiskt är chef. Häromdagten kom Richard Murrays utredning om utrikesförvaltningen och idag Peter Egardts. Bägge förordar effektivisering. Bildts ständiga möten med utrikesministrar och med personer med högre ställning än så, reser frågetecken. På vems uppdrag sker alla dessa resor, alla dessa möten? Inte reser Danmarks eller Hollands utrikesministrar runt i världen och träffar hotshots stup i kvarten.Vilken roll spelar Sverige i världen idag egentligen? Olof Plame gjorde en hel del resor mestadels i tredje världen till stöd för olika nationalistledare. Men vad är meningen med Carl Bildts oerhörda resande och kontaktskapande? Jag tror att han tagit på sig rollen som EU´s egentliga utrikesminister. Jag tror att Carl Bildt har en egen agenda för hur EU skall skapa en egen utrikes- och säkerhetspolitik. Det förklarar bland annat Bildts försiktighet i sina uttalanden inför den ytterst labila situationen i Libyen. Han vill inte föra en svensk linje i enskilda utrikespolitiska frågor. Bildt vill bygga upp en EU - linje i fråga efter fråga. Han menar att om enskilda EU länder för egen politik ger det ingen kraft , medan en samlad politik kan ge EU den styrka och det inflytande i världen som EU ännu saknar.Och vilket märks nu när revolterna sprids i flera EU-länders gamla kolonier. Det jag hört," från pålitlliga källor", som det brukar heta, är att Carl Bildt är ett stort stöd för EU´s utrikespolitiske chef Cathrine Ashton." Hon ringer två gånger om dagen till Carl ", säger en sagesman. Ingen kan vara mer nöjd med en sådan ordning än Carl Bildt. Han vet ofta svaren på de mest invecklade frågeställningar. And he has been around for a long time, by now. Men Carl Bildt har problem. I Moskva är han fortfarande inte väl sedd efter sina uttalanden om att jämföra den ryska invasionen i Georgien med Nazitysklands ockupation av Sudettyskland. I Washington har Bildt vänner bland likasinnade intellektuella på think tanks och i Obamas administration.Men ses där med skepsis på andra håll. I den mån de alls vet vem han är. I Sverige har Reinfeldt och den allt utrikespolkitiskt tyngre statsrådsberedningen låtit Bildt hållas. Men irritationen ökar där över hans soloåkning.
Carl BiIdt är en av få intellektuella svenska politiker. Han läser oerhört mycket och är en bildad karl.Dock inte inom sportens och melodifestivalernas värld.
En vanlig medborgare kan fråga sig hur en sådan aktiv person klarar av sitt familjeliv. Svaret på det finns i en twitter idag :"Evening at home. Unusual occurrence. But I feel it is somtimes worth repeating now and then."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar