tisdag 15 mars 2011

Mediernas val -. Japan eller Libyen?

Det är faktiskt rätt ofta som det inträffar två stora internationella nyheter på samma gång. Medierna släpper då genast den först komna nyheten till förmån för den andra. Så även om utvecklingen i Libyen och i Bahrein fortfarande är mycket dramatisk och storpolitiskt allt viktigare blir det händelserna i Japan som helt tar över.Ännu några dagar. Även i den engelskspråkiga men arabägda TV-kanalen ( Qatar ) Al Jezeraz. Eftersom TV leder media bevakningen handlar det också om bilder. Och bilderna från Japan är underbart dramatiska. Ovissheten om hur mycket av den osynliga radioaktiviteten som kommer ut och varthän den blåser spär på intresset i hela världen och därmed på alla redaktioner. Farhågan om möjligheten av en ny snar jordbävning ökar den febriga känslan av en  "developing story ". Den bästa jordmånen för all nyhetsjournalistik.
I Libyen ser Kheddafi ut att ta tillbaka sitt land. Hans pansar rullar där några av de stora slagen under andra världskriget stod.Tobruk, staden inte långt från Benghazi, hette en storartad krigsfilm på biogrrafen i Torekov när jag var mycket liten. Den västliga omvärlden ser ett blodbad rycka närmare. Dels i själva striderna men också i regimens hämnd på de otrogna. En " no fly zone" över den vida libyska öknen? Ja arabförbundet har gett sitt ja till detta. Men arabförbundet består av regimer vars invånare helst vill bli av med dem. Och vad händer om Khedaffis flyg ignorerar flygförbudet? En amerikansk militär invasion med europeiskt ( kanske svenskt ) stöd? Knappast troligt.Utländska insatser i Afghanistan och Irak är fortfarande i fullt swing. Är väst ute efter att beskydda civila i Libyen eller vill man aktivt stödja den ena parten - upproret? Eller vill man bara freda sitt samvete." Gör något!". Ryssar och kineser är måttligt intresserade. Och därmed är FN ur spel. Och vad med kritiken mot USA och UK när det gällde invasionen i Irak mot Saddam Hussein?

I Japan står framtidens energiförsörjning på spel. 400 nya kärnkraftverk är planerade runt om i världen, 16 i USA, 11 i UK. Motståndet hade börjat vika i Tyskland, Italien och Sverige.Särskilt de kraftigt växande ekonomierna i Asien, Kina och Indien , måste ha elektricitet. Kinas regim står och faller med fortsatt ekonomisk uteveckling. Under de senaste trettio åren har många fler människor dött genom att gräva efter kol eller borra efter olja än av kärnkraftsindustrin. Jordbävningar och tsunamin utgör inga verkliga hot i Nord och Västeuropa.I Japan kommer det antingen att visa sig att deras kärnkraftverk till slut visat sig hålla säkerhetsmåttet. Då fortsätter den globala utbyggnaden av kärnkraften om än långsammare och med ännu mer säkerhetstänkande. Eller så för katastrofen i Japan  med sig omfattande livsfarliga radioaktiva utsläpp. Det kan innebära dödsstöten för den globala kärnkraften. Men också full fart mot andra säkrare energikällor. Även det en "bra story", som man säger på redaktionerna världen över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar