måndag 25 april 2011

Från Torekov till Rungsted - ännu en gång

Sist jag var i Torekov, i mars, stod en man och sågade upp tjugo centimeter tjock is i hamnen. Kring badbryggorna låg drivisen tillsammans med mindre roade svanar.Nu under påskens under har folk badat ( om än i tio gradigt vatten) och det tidigare fiskeläget har invaderats för en kort tid av utsocknes inte helt utblottade villaägare som har förtränat inför sommarens oavbrutna trädgårdskalas. The chattering classes har gjort en rivstart.
Snabbt har trädens blad slagit ut.Vitsipporna i backarna upp mot Hallandsåsen är i år så ymniga att man kan tro att snön ligger kvar.Krogen G Swensson, som i min ungdom var en korvkiosk, tar 89 kronor glaset för husets vin. Och för maträtterna som vore man vid Stureplan. En amper dam sätter sig att äta frukost iklädd en vit badrock på Hotell Torekov. Men blir avvisad. Och detta i Torekov som blivit nationellt berömt för att folk efter morgonbadet helt ogenerat spatserar omkring i sina badrockar, helst slitna, till frampå eftermiddagen. Har det dyra gentila etablissemanget inte förstått vad som gäller i byn? Damen sätter sig på parkeringsplatsen utanför. Och avslutar sin frukost. I badrock.Är Torekov verkligen värt en omväg?

En dag drar jag till Danmark.Så nära till ett annat land. Till kontinenten, som det hette förr innan inträdet i EU gjorde oss till tveksamma och osäkra kontinentaler.
Färjan från Helsingborg till Helsingör är ingen lustresa. Men den ger en underlighet med komisk effekt. Under åtta minuter får man köpa alkohol i butiken ombord. Då säger en röst i högtalare på tre språk: nu är det stängt för spritköp och nu öppnar vi för köp av tobak". Det hela är absurbt och obegripligt eftersom ju både Danmark och Sverige är med i EU och ingen skattefrihet alltså råder. Jag frågar många. Men ingen kan förklara. Varför vill folk inte ta reda på saker, undrar jag när Hamlets Kronborgs slott välkomnar mig till det underbara Danmark.Landet för min moders conception.
Jag far längs den stillsamma kustvägen. Öresund till vänster, ståtliga sekelskiftesvillor till höger. Så nära Sverige. Men ändå så långt borta.
Vid Rungstedlund hoppar jag över Karen Blixens museeum och går istället sakta igenom hennes bostad som är lika intakt bevarad som grevinnan Pipers bostad på Axel von Fersens Lövsta utanför Norrköping.
Ena delen vätter ut mot den stora Dyrehaven och den andra mot Öresund och Sverige. På båda sidor arbetsrum där Karen Blixen efter åren på den afrikanska farmen och äktenskapet med Bror Blixen skrev de böcker som gjorde henne världsberömd:Sju fantastiska berättelser, Babbetes gästabud osv.Inredningen i rummen är vacker,sober men mycket konventionell högborgerlig 1880 tal. Typ. Men så bodde Karen också i sitt föräldrahem. En märklighet som jag aldrig sett tidigare är att de vita spröda gardinerna nedtill vilar halvmetersvis ut på golvet.
"Efter mönster från svenska herrgårdar, men nu är de så slitna att de inte kan tvättas mer", säger en proper värdinna.
Sedan blir det lunch på Rungsted Kro helt bredvid. Ett sådant nöje att sätta sig på en Kro som serverat sedan 1800 - talets början och som sedan dess inte ändrat inredning. I förstugan vid baren röker serveringsdamerna ihop med öldrickande herrar från trakten. Danskar böjer sig inte lika lätt för förbud som den präktige grannen där borta över sundet.
Jag har med mig dagstidnigen Politiken som till skillnad mot de svenska morgontidningarna behållit sitt stora format. Och därmed innehåller mycket mer.Vid läsandet slås man av hur lite man vet om tillståndet i Danmark. Politiskt, kulturellt och socialt. De exellenta tv serierna Borgen och Matador ger förstås en del inblickar. Men på det hela taget: ett främmande land.
Jämfört med Politien och Berlingske Tidende liknar Svenskan och DN alltmer Metro och City. Och dom betalar man ju inte för.
Ett smörrebröd förstås! Konstigt att det conceptet inte exporterats internationellt. Som pizza, kebab, hamburgers. Och ändå så gott, så enkelt och rätt så billigt.
Rungsted Kro bjuder smörrebröd på " gammel ost på fedt med sky,eller tatar med aegggeblomme, Röget ål röraeg " eller varför inte Dyrlaegerns natmad- bröd med leverpastej,skinka och inlagd gurk".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar