måndag 23 maj 2011

Henry Kissinger - still alive!

Vid 87 års ålder är Henry Kissinger fortfarande fullt verksam med att skriva böcker och artiklar och att ge dyrbara råd inom utrikes-och säkerhetspolitiken. I ett eget jetplan flyger han runt i världen och träffar toppolitiker men också företagsledare som gärna betalar svindlande summor för hans tolkningar om nutiden och profetior om framtiden.I sitt konsultföretag Kissinger Associates har president Nixons utrikesminister samlat ett mycket erfaret gäng bedömare som alla tillhör den så kallade realistiska skolan när det gäller den internationella politiken.Kissinger, som själv var historieprofessor vid Harvard både före och efter sin tid som politiker menar att utan " the long arc of time " blir all beskrivning av politik och regerande ytligt och missvisande. Det långa tidsperspektivet använder sig Kissinger också av i sin bok om Kina,som just kommit ut. Kissinger var ju den som förberedde USA´s oväntade öppning mot Kina i början av 1970-talet. Och hur mycket visste Kissinger själv om Kina och kinesisk historia när han gav sig iväg till till sitt första möte med Cho en Lai? " Egentligen ingenting!"
Och det är nog ett av de stora problemen med USA´s och ibland också Västeuropas engagemang på olika håll i världen. Inte minst idag i arabvärlden:De som fattar och förbereder besluten är mycket dåligt insatta i " the long arc of time " när det gäller den politiska och kulturella bakgrunden runtom i arabvärlden.

I en lång profile i Financial Times ( den 21 maj )intervjuvas Kissinger av den brittiske, USA-baserade historikern Simon Schama.Han får bla frågan om hur han ser på att USA skall börja dra tillbaka trupper från Afghanistan i sommar.
" Jag vet från personlig erfarenhet ( Vietnam )att när man börjar minska sin närvaro så fortsätter tillbakadragandet obevekligt.Det är som när man äter salta jordnötter. Ju mer man äter. detso mer vill man ha."
Börjar man skära ned på den militära närvaron, frestas man att fortsätta.Men skall man lyckas i en förhandling måste man vara i en styrkeposition. Inte i en position där man är på väg att dra sig ur.
Diehard Kissinger.Nobel fredspristagare och anklagad krigsförbrytare på samma gång. Still going strong. I kommentariat branschen är det ingen merit att vara 30 år gammal. Och Henry är den man vill träffa.Jag har sedan en tid tillbaka en förfrågan hos hans stab om en längre intervjuv med honom för skandinavisk TV. Payback time for the Nobel prize?
Om USA och deras allierade, däribland ju Sverige, drar sig ur Afghanistan ser Kissinger ett Indien och Ryssland som tar landets norra del medan Pakistan gör gemensam sak med talibanerna i söder. " Ett krig mellan Pakistan och Indien, båda kärnvapenmakter, kan bli alltmer sannolikt."

Intervjuvaren Simon Shama återvänder till ämnet Kina:Om Mao hade levt idag vad tror ni han hade haft för åsikt om dagens Kina?
- Jag tror att han hade varit bekymrad.Mao trodde verkligen på att skapa en etisk standard för Kina. Jag tror att dagens kinesiska Yuppies själviskhet hade bekymrat honom mycket".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar