måndag 9 maj 2011

President Obamas triumf - but it´s the economy stupid!

För president Obama blev bin Ladens död en stor framgång. När det väl blev klart var Al Qaedaledaren befann sig blev det nödvändigt att agera.Hade operationen misslyckats och Bin Laden lyckats att fly hade nog Obama över en natt förvandlats till en " lame duck". Hans chanser att bli återvald för en ny fyraårsperiod nästa år hade varit små.1980 misslyckades president Carter med att frita den amerikanska gisslan i Iran. Därmed försvann Carters chanser att bli återvald.Och banade istället vägen för Ronald Reagans ganska magnifika åttaåriga presidentskap. Kritiken mot Obama att han har svårt att besluta sig, att han är för cerebral, för oerfaren, för ung osv , undanröjdes när han tog beslutet att röja Bin Laden ur vägen. Inte genom att bomba hela Bin Ladens husområde i Abbottabad utan genom beslutet att skjuta honom." Man to man", så att säga. Obamas ansiktsuttryck på bilden från the situation room visar vad som stod på spel. Presidenten i uppknäppt tenniströja hade just avverkat nio hål golf. I det höga spelet i Abbottabad visade Obama beslutsamhet och ledarskap som är helt nödvändigt för att de amerikanska väljarna skall ge honom förtroende. Mycket riktigt sköt hans ratings genast i höjden. Och den samlade bedömarkåren, kommentariatet, var enig i berömmet. Liksom faktiskt också Obamas politiska motståndare bland republikanerna. Där ännu åtminstone tolv personer kan bli partiets slutgiltiga kandidat i presidentvalet nästa år.
Men som det brukar sägas: inga politiska val vinns på grund av utrikespolitiska framgångar. Inför de svenska riksdagsvalen i höstas bjöd jag in alla de svenska riksdagspartiernas ledare till Utrikespolitiska Institutet för att de en och en skulle kunna ge sitt partis syn på Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik. Alla tackade nej.
It´s the economy stupid!,som väl president Clinton myntade på sin tid, som avgör. Och på det området har president Obama fortfarande mycket att göra.
Underskotten i USA´s budget och handelbalans är enorma. Att höja skatter är inte populärt i USA. Och att dra ned på den federala statens utgifter kan också sätta igång en ny ekonomisk nedgång. Och öka arbetslösheten som just nu ligger på 9 procent.
Samtidigt kommer siffror som säger att jakten på den islamistiska terrorismen sedan 11 september 2001 har kostat 2000 miljarder dollar. Möjligen kan undanröjandet av Bin Laden minska utgifterna för USA på det området. Men säkert är det inte. Det är inte alla människor runt om i världen som strävar efter liberala, pluralistiska, egalitära demokratier som den i Sverige eller i USA. Även om vi gärna vill tro det. Och önskar det.

3 kommentarer:

  1. Folkfesten som utbröt efter bin Ladens död tycker jag säger en del om den amerikanska befolkningen i grupp. Även då de flesta svenskar och amerikaner nog inte misstycker till demokratiformen ovan så tycker jag att mentaliteten och tänket kring människovärde i sig visar att de båda demokratierna skiljer sig åt på ett grundläggande vis. Och Obama känner sitt folk och agerade fläckfritt i situationen, utomordentlig regi och balans både mot sitt folk och utåt i världen.

    Sedan tror jag nog att de flesta vanliga människor som inte har makten önskar demokrati, om inte annat så som ett led i människans självbevarelsedrift.

    SvaraRadera
  2. ho cambiato il sistema per faccilitare il commentariato.

    SvaraRadera