torsdag 10 februari 2011

Mubarak stands tall

Sedan en timme tittar jag omväxlande på CNN,BBC och engelskspråkiga aljazeera. Bättre politisk TV än så här kan det inte bli.History in the making. Alla spekulerar: skall han avgå, när skall han tala. Hela tiden alla typer av spekulationer hela tiden interfolierade med bilder från det torg i Kairo som för länge sedan slagit ut Himmelska Fridens torg i Peking som världens torg nummer ett.Så kommer Mubarak i egyptisk TV, simultant översatt från arabiska i alla tre kanaler. TV 4 som ligger ute missar alltihop genom att inte simultant lyssna på talet i sändningen.
Men det viktigaste förstås är att Mubarak har beslutat sig för att inte avgå som Egyptens president. Folket på Tahrirtorget exploderar i vrede. Presidenten håller ett långt byråkratiskt tal om att förändringar skall ske undan för undan fram till ett presidentval i september.Fram till dess skall grundlagen delvis ändras och undantagstillståndet som funnits i trettio år skall hävas. En del av makten skall delegeras till den nyutnämnde vicepresidenten Suleiman, som själv är en tung del av Mubaraks regim.
Mubarak talar också om att han inte kommer att ta intryck av utländska krafter och deras kritik. Ett klassiskt  försök att skylla en inrikespolitisk kris på utländska krafter.
Samtidigt. Vad hade hänt om Mubarak hade avgått i kväll? Vem skulle då tagit makten i Egypten? Naturligtvis militären av vilken ju Mubarak är en del, gammal flygeneral som han är.Civila alternativ att ta över ledarskapet och administrationen i arabvärldens största land finns helt enkelt inte. Vare sig islamister eller sekulära lioberaler.Däremot kan tiden fram till september ta fram flera nya alternativ att leda Egypten. Möjligtvis i ett friare politiska klimat än Egypten någonsin haft.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar